Mijn hulpmiddelen zijn nog altijd onderweg…?

zak geldOngeveer twee maanden geleden heb ik bij de WMO een aanvraag ingediend voor hulp in huis en hulpmiddelen voor buitenshuis. De huishoudelijke hulp is diezelfde week nog begonnen, wat echt heel fijn is. Niet lang daarna is de categoriale bijzondere bijstand goedgekeurd, waarmee ik financieel gezien een klein stukje geholpen ben. Een uitgebreid verslag daarvan, kun je lezen in mijn vorige columns.

Na heel wat weken van stilte en wachten, kreeg ik vorige week twee brieven en een telefoontje van de WMO. In de  brieven stond dat zowel de rolstoel als de rolstoeltaxi zijn  toegewezen! Super fijn! Alles lijkt goed te ‘lopen’…!

 

Nu alleen nog een scootmobiel en wat aanpassingen aan de flat. Hiermee ben ik weer vrij en niet meer afhankelijk van anderen. Maar het telefoontje dat ik kreeg van de gemeente, ging juist hierover. De WMO medewerkster belde omdat er financiële problemen zijn rond deze aanvraag.

 

De toekenning van de scootmobiel:

Door alle veranderingen in de zorg, moet ook de gemeente Den Bosch bezuinigen. Dat willen ze onder andere doen, door zieken en gehandicapten zo veel mogelijk hulpmiddelen te laten delen. En daarvoor hebben ze nu iets nieuw bedacht. Bij iedere aanvraag gaan ze eerst kijken of je mee kan doen aan de scootmobielpool. Het is hierbij de bedoeling dat je er eentje leent op het moment dat je hem nodig hebt. Ze komen hem dan thuis afleveren en weer ophalen. Dit klinkt heel mooi voor mensen die één dag in de week naar de plaatselijke markt boodschappen willen doen of een keer een dagje weg willen. Maar ik hoop hem in de praktijk toch wel meerdere keren in de week heel even te kunnen gebruiken. In een goede week heb ik een aantal dagen dat ik één of twee uurtjes iets kan doen. Keertje naar de tuin, naar de creatieve club, boodschappen doen, bij een vriendin langs, etc. Ik zou dan een paar keer in de week moeten bellen om hem te reserveren. Maar dat kan niet op de dag zelf. Je moet hem namelijk anderhalve dag van te voren reserveren. En omdat het met de pijn die ik heb, niet te voorspellen is wanneer ik een redelijk goede dag heb of een goed moment op een dag, is dit voor mij niet haalbaar.  

Maar goed, het is nu eenmaal zo dat dit de nieuwe regels zijn en dat betekend voor mij dat mijn situatie door nog een derde!!! partij beoordeeld moet worden. Naast een huisbezoek van de WMO-consulente en daarna van een medisch adviseur van TriviumPlus (in opdracht van WMO), is ook Welzorg (de hulpmiddelenleverancier) aan dit rijtje toegevoegd. Weer moet ik mijn hele verhaal uitleggen.

De mevrouw van de Welzorg belde afgelopen week al op en ze was erg aardig. Ze heeft me alles heel goed uitgelegd en begreep heel goed waarom ik een beetje kortaf was. Volgens mij worden de mensen van dit soort instanties ook knettergek van alle veranderingen binnen de WMO en de zorg.

Uiteindelijk vond ook zij dat ik gewoon een eigen scootmobiel mag krijgen. Gelukkig was dit voor haar telefonisch al snel duidelijk. De Welzorg schrijft haar bevindingen en advies nu terug aan de gemeente.

Wauw, het probleem van de scootmobiel is gelukkig opgelost! Of toch niet….

 

De aanpassingen aan de flat:

Ik krijg als het goed is straks een eigen scootmobiel. Maar die moet wel gestald en opgeladen kunnen worden. En het is uiteraard ook wel handig als ik door de deuren van de flat kan en bij mijn eigen huisje kan komen. Ik woon namelijk in een appartement zonder aanpassingen voor mensen met een beperking. Ook hebben we geen eigen berging of schuur, maar alleen een gezamenlijke en zeer kleine fietsenstalling. Om mijn scootmobiel te kunnen stallen en op te laden, kan de woningbouw in opdracht van de gemeente op ons binnenpleintje een mobiele scootmobielcontainer plaatsen. Ook kunnen zij de deuren in de flat elektrisch maken. Die zijn ontzettend zwaar en er zijn al jaren klachten over geweest. In de flat naast ons, die precies hetzelfde gebouwd is, hebben ze om diezelfde reden, de deuren al elektrisch gemaakt. Onze flat was daarna aan de beurt, maar helaas was toen het geld al op.

In principe kan er dus van alles aangepast worden. En er is ook plek voor de container. Het is een klein houten hok, speciaal voor scootmobielen. Wat is nu het probleem zou je denken? Nou,…. dat is het geld. Want de WMO die de aanpassingen moet betalen, heeft een budget van € 7500,-. En helaas blijken de kosten nu hoger te zijn. Automatische deuropeners kosten ongeveer € 2000,- tot € 3000,- per stuk. En daar zijn er drie van nodig, namelijk voor de toegangsdeur, de deur naar de scootmobielcontainer en de deur naar de galerij. De scootmobielcontainer zelf is het minst duur en kost ongeveer € 1500,-

De gemeente gaat de opdracht geven aan de woningbouw om een offerte te laten maken. Vervolgens gaat ze de woningbouw vragen om het bedrag wat boven de € 7500,- uit komt, zelf te betalen. De elektrische deuren stonden immers al op de planning. En het woongemak gaat er voor iedereen op vooruit, dus ik hoop echt dat ze dit willen gaan doen. In het kader van de ‘participatiewet’, willen ze dat iedereen zo lang mogelijk in de eigen woning kan blijven wonen, dus wie weet maak ik nog een kans.

 

Als de woningbouw niet mee wil of kan werken, dan heb ik een probleem. Ik krijg dan geen scootmobiel en dan zit er maar één ding op. Ik zal dan moeten verhuizen naar een aangepaste woning. Hier wil ik nog even niet aan denken. Ik heb lieve buren, woon redelijk in de buurt van mijn tuintje, de winkels, de crea club  en bij mijn vader. Met de scootmobiel zou ik hier weer allemaal naar toe kunnen, waar ik erg naar uit kijk. Ik zit al acht maanden opgesloten in mijn huisje en hoop echt dat het gaat lukken. Zelf weer boodschappen doen en naar mijn tuintje om te relaxen. Met de taxi kan ik wel bij de winkel komen, maar waar laat ik mijn boodschappen. Met de taxi kan ik wel naar het moestuinencomplex, maar niet met mijn rolstoel over het grindpad om bij mijn eigen tuintje te komen.

 

Het worden nog een paar spannende weken, waarin ik blijf hopen op een goede afloop.

Lieve groetjes Sanne  

Logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *