Rolstoel passen,…. Joepie en helaas,…

Rolstoel♫♪♫ ‘…doe een stapje naar voren en een stapje terug…’ ♫♪♫

Deze zin uit het bekende liedje zit de laatste tijd veel in mijn hoofd. Waarom? Tja, omdat het nu eenmaal zo verloopt met de aanvraag van mijn rolstoel. Want de ene dag heb ik met de deskundige een rolstoel uitgezocht en de volgende dag wordt deze al afgekeurd door de gemeente. Hoe dit kan, weet ik nog niet precies. Daarom zal ik je eerst vertellen hoe het tot nu toe is gegaan. Wie weet heeft iemand er iets aan die, net als ik, ook voor het eerst een rolstoel aanvraagt bij de gemeente.

 

Op 26 mei is er een WMO consulente op huisbezoek geweest. Zij stelde vast dat ik onder andere een rolstoel voor actief gebruik nodig heb en dat deze in hoogte verstelbare beensteunen moest hebben. Dit vanwege de slechte doorbloeding van mijn onderbenen.

Op 23 juni is er een medisch adviseur van de WMO op huisbezoek geweest. Ook zij kwam tot dezelfde conclusie. Alle medisch noodzakelijke opties voor op mijn rolstoel heeft ze doorgegeven aan de gemeente.

Drie weken later kreeg ik van weer een andere WMO medewerkster een telefoontje dat de aanvraag was goedgekeurd en dat ik snel werd uitgenodigd door Welzorg, de rolstoelleverancier.

Ook kreeg ik die week de bevestiging per brief. Er stond in dat ik recht heb op een rolstoel tegen bruikleenkosten van € 87,58 per maand. Dit bedrag zei me helemaal niks en ik dacht, het zal wel voor de administratie zijn.

 

Op 29 juli was het dan zo ver. Er kwam een deskundige van Welzorg op huisbezoek om te kijken welk merk rolstoel er voor mij besteld kon worden. Hij was erg aardig en legde alles heel goed uit. Samen namen we de lijst met opties/aanpassingen van de medisch adviseur door. Hij dacht eerst dat er een foutje was gemaakt, omdat hij nog niet eerder had meegemaakt dat iemand een actief rolstoel in combinatie met comfort beensteunen wilde hebben. Deze rolstoelen zijn nauwelijks te verkrijgen. Comfort beensteunen, zijn beensteunen die je in verschillende standen kunt zetten. Deze beensteunen zitten eigenlijk alleen maar op de gewone vouw rolstoelen, die niet geschikt zijn voor actief gebruik.

Na lang zoeken op het internet had ik zelf twee geschikte rolstoelen gevonden. De Quickie Neon SA en de O4 Swayhopper. Beide stoelen zijn niet geheel vastframe, maar hebben wel de eigenschappen van een vastframe rolstoel. Ze zijn heel licht in gewicht, rijden soepel, de wielen kunnen er gemakkelijk af en de rugleuning is neerklapbaar voor vervoer in een auto. Verder worden ze in tegenstelling tot ‘gewone’ vouwstoelen, op maat gemaakt. En het allerbelangrijkste, er kunnen comfort beensteunen op.

Ik hoopte dat de meneer van Welzorg nog wat meer stoelen had gevonden, maar ook hij had er slechts twee gevonden. Eerst dacht ik,… shit! Maar eigenlijk vond ik het helemaal niet zo erg, omdat ik nu niet zo veel te wikken en te wegen heb. Best fijn als je een weegschaal bent…

De meneer van Welzorg had een stoel van Invacare en de Quickie, die ik ook had gevonden. We hadden dus in totaal drie verschillende rolstoelen. De O4 Swayhopper viel direct af, omdat deze te duur was en de stoel van Invacare vonden we allebei minder geschikt voor mij.  

En dus bleef er nog maar één stoel over. Dat was de Quickie Neon SA (Swing Away). De stoel die de meneer als voorbeeld en passtoel had meegenomen, was ook een Quickie en dat was ideaal. Deze stoel had niet de comfort beensteunen, maar verder was hij hetzelfde. Wat een verschil met mijn huidige bakbeest rolstoel! Ik werd helemaal blij toen ik er in zat. Al was het ook een beetje een dubbel gevoel. Het feit dat ik een eigen rolstoel nodig heb is best confronterend. Maar de opluchting dat deze stoel zo veel beter is dan mijn oude stoel, maakt heel veel goed.

 

De meneer van Welzorg zei dat ik in de rolstoel mocht gaan zitten, en dat hij dan alle maten zou opnemen. En daar zat ik dan, met mijn voetjes op de bank en af en toe mocht ik een paar oefeningen doen. Het was net of ik in het programma ‘Nederland in beweging’ zat. Rug recht, rug bol, voeten plat op de plaat, voeten recht vooruit, naar voren gaan zitten, naar achteren gaan zitten en met mijn handen de wielas aanraken… Er speelde nog net geen muziekje op de achtergrond.

Het gekke is dat we eigenlijk best veel lol hadden. Hij zei dat ik wat anders gebouwd ben dan de meeste mensen. Ehhh, ja en bedankt,… lachte ik. Maar hij heeft wel gelijk, want ik heb best korte benen. Ben ik zelf niet trots op, maar ja, niet iedereen heeft het perfecte zandloperfiguur. Qua breedte van de stoel zat ik net tussen de 42 en 44 cm in. Ik zei direct dat het een 42 moest worden, omdat ik het laatste jaar veel ben aangekomen en weer terug wil naar mijn oude lijntje. Hij keek me aan en zei zonder nadenken: “Oké, dan doen we dat, maar dan mag je niet nóg breder worden.” En terwijl hij het laatste woord van deze zin nog maar net had uitgesproken, besefte hij dat dit geen damesvriendelijke uitspraak was. Ik zei dat hij helemaal gelijk had en dat ik er ook zo over dacht. Vervolgens moest ik met mijn vingertoppen de middenas van het grote wiel aanraken. En dat deed ik. Ik keek opzij, kromde mijn ruggenwervel zijwaarts en reikte met mijn vingertoppen naar de middenas. “Geslaagd!”, riep ik enthousiast. Maar ik was iets te snel. Het was namelijk de bedoeling dat ik rechtop bleef zitten en dan met mijn vingertoppen de as moest aan raken. Wist ik veel…. Ik ben nog maar een groente op het gebied van rolstoelen, een rolstoelbrugpieper, een rolstoeler zonder rijbewijs, een rolstoeldummie.

Maar goed, ik deed de oefening nu met een kaarsrechte rug en ik kon bij lange na niet bij de middenas aanraken. Ook hierin blijk ik af te wijken van de standaard maten. Want mijn stoelframe moest lager bij de grond komen dan de standaard rolstoel, omdat ik anders niet goed kan hoepelen.

Ik vond het wel een beetje apart, want er zijn toch heel veel mensen met een lichaam dat afwijkt van de standaard? Ja zei hij, maar ik dacht dat jij verder gewoon ‘normaal’ was… Hihi, nee dus.

Nadat alle maten waren opgenomen en ingevuld, moesten we nog een aantal keuzes maken. Wel of geen armsteunen, wat voor zijkant, wil ik een spatbord, moeten er duwhandvatten op, etc. We hebben steeds gekeken wat de voor en nadelen waren van de verschillende opties. De zitting wordt een Jay kussen. In het rugframe komt een extra stabilisatie stang en de rug is verstelbaar en neerklapbaar. De handvatten worden afneembaar, omdat die enkel nodig zijn als ik een hele dag weg ga en te moe ben om zelf te rijden. Tussen mijn heupen en de wielen komt een spatbordje. Verder komen er de speciale comfort beensteunen op, een antikiep wieltje en een klein opberg tasje onder de zitting.

Als laatste optie mocht ik de kleur van het frame kiezen. Hij zei wel dat dit alleen van toepassing is als ze een nieuwe stoel voor me moeten bestellen. Mochten ze er namelijk nog eentje op voorraad hebben, dan heb ik geen keuze. “Zolang het maar geen rode is”, zei ik direct. Hij keek me verbaasd aan. “Het maakt me echt niet uit welke kleur ik krijg, maar rood en blauw wil ik echt niet.” Volgens hem was ik ook daarin, net even anders dan de rest, omdat rood en blauw de meest verkochte kleuren blijken te zijn. Nu maar hopen dat het goed komt.

Op het orderformulier stonden verschillende kleuren die ik kon kiezen. Het was jammer dat hij geen kleurstalen bij zich had, want nu moest ik het van een computerscherm kiezen. Helaas was paars, mijn kleurtje, geen optie. Er was wit, zilver, zwart, rood, blauw, groen, geel en oranje. Omdat ik vaak vrolijk gekleurde kleding draag, heb ik toch maar gekozen voor zilver. Dan vloekt het in elk geval nooit.

Al met al was ik erg tevreden met de keuze van de rolstoel en de opties die daarop kunnen. De meneer zou alles weer doorgeven aan de gemeente en zodra ze het orderformulier hadden goedgekeurd zou het helemaal definitief zijn. En dat betekende dat ik na ongeveer acht weken de rolstoel in huis zou hebben.

Quickie Neon SA

Maar zoals ik in het begin al zei, is dat ik een stap dichter bij de levering was gekomen, maar tegelijkertijd ook weer een stap terug had gezet. Wat gebeurde er…

De dag na de passing, belde de WMO medewerkster namelijk al op dat deze rolstoel niet door kon gaan. Ik viel bijna van de bank van verbazing. Ze was erg aardig en legde uit waarom ze hier geen goedkeuring voor kon geven. In de brief die ik eerder had gekregen stond namelijk dat ik een rolstoel kreeg ter waarde van € 87,58 per maand. En de rolstoel die Welzorg voor me had uitgezocht, was ongeveer het dubbele bedrag waard. Geen idee wie en hoe iemand dit berekend, maar ik heb nu wel een probleem.    

Ik vertelde haar dat de lijst met opties van de medisch adviseur, helemaal overeen kwam met de lijst van Welzorg. Van een rolstoel voor actief gebruik en goed zitkussen, tot aan de comfort beensteunen. En daar zijn er maar drie van! Ik vroeg haar hoe dit kon gebeuren, maar dat wist ze zelf ook niet. Ze zei dat er opnieuw naar mijn situatie moet worden gekeken.

 

Ik moet dus nu voor een VIERDE keer gekeurd worden!!!

 

Nu is er alleen wel een probleem, want iedereen is met vakantie. Ik zal ik dus moeten wachten tot ze terug zijn. Ik baal hier verschrikkelijk van. Vooral omdat je eerst blij wordt gemaakt met je aangemeten rolstoel en dat je de dag daarna moet horen dat de rolstoel twee keer te duur is.

Zit degene dan fout die het bedrag heeft vastgesteld, zit degene fout die de rolstoel aangemeten heeft, zit degene fout die….

Het heeft geen zin om zo te denken. Dit zal straks wel duidelijker worden als ik weer gekeurd moet worden.

Geduld, geduld, rustig blijven, geduld, niet boos worden, geduld, tot 10 tellen, of tot 100, geduld hebben, geduld houden, rustig blijven, niet schelden, niet gaan gooien met dingen, gewoon rustig blijven……..

 

Zodra er weer nieuwe ontwikkelingen zijn zal ik hier weer over schrijven.

 

Lieve groetjes, Sanne

Logo

Een gedachte over “Rolstoel passen,…. Joepie en helaas,…”

  1. Hoi Sanne,

    De Quickie Neon SA die de Welzorg nu heeft aangemeten, valt bij de WMO Utrecht onder de sportrolstoelen. En daar zit , den ik het probleem. Ik heb sinds 2008 een Quickie Neon, en hoorde nu bij het aanvragen van een elektrische handbike dat zij dit type dus een sportrolstoel noemen. Terwijl hij dat volgens Sunrise Medical (importeur Quickie) echt niet is! Het is gewoon een actieve opvouwbare rolstoel, maar door er een sportrolstoel van te maken hoeven ze hem minder vaak te verstrekken. (dus goedkoper) Want voor een sportrolstoel moet je lid zijn van een sportvereniging. :( Hopelijk heb je wat aan deze informatie, en succes met de aanvraag! Je kan eventueel ook nog een 2de hands Neon kopen, als de WMO je het besteedbare bedrag als PGB wil geven. ( ik ben trouwens, net als jij, ook net lid van de Fbpagina voor CRPS. vandaar mijn reactie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *