Rolstoel voor een Buddha?

Relaxing_Buddha_159x240Het is alweer dag twintig van de ‘CRPS Awareness’ maand! Ik weet niet of het toeval is, want ik geloof niet zo in toeval, maar deze maand is alles goed gekomen qua hulpmiddelen! Vorige week vertelde ik je al dat, na wat omzwervingen, mijn Ferrari scootmobiel eindelijk was geleverd. En nu, een week later, heb ik weer goed nieuws!

Vandaag is namelijk mijn rolstoel bij mij thuis gebracht! Echt? Ja, echt! Echt waar! Ja zeker! Ik geloof het zelf bijna nog niet. Twee weken terug vertelden ze me bij Welzorg nog dat het zitkussen niet leverbaar was. Vorige week heb ik maar eens terug gebeld om te vragen hoe het er nu voor stond. En als antwoord kreeg ik dat het kussen wel degelijk al binnen was, maar dat mijn krukhouder nog niet binnen was. Lichtelijk gefrustreerd vroeg ik naar de persoon die de rolstoel bij mij had aangemeten en hij vertelde dat dit laatste inderdaad het geval was. Ik vroeg hem of hij de stoel toch al wilde brengen, ondanks het ontbreken van de krukhouder. Hij begreep dit heel goed en we maakten een afspraak voor vandaag. De krukhouder zou dan later worden nageleverd en gemonteerd.

En vandaag was het dan zover! De stoel kwam helemaal blinkend en nog deels in het plastic mijn blokkendoos huisje-binnen.

Rosltoel (1)

Hij is mat zilver met zwart. Mijn lievelingskleur paars, was helaas geen optie, maar ik ben heel blij met mijn tweede keuze. Wat een verschil met de rolstoel van de uitleen zeg! Die was lomp, zwaar en veels te groot. Deze is een stuk kleiner, lichter en helemaal mijn maat.

Het is een Quickie Neon SA, dat laatste staat voor Swing Away beensteunen. Deze beensteunen kun je naar de zijkant wegklappen, zodat je makkelijk kan gaan zitten en op kan staan.

Rosltoel (7)

Ook kunnen de beensteunen die ik heb gekregen, in hoogte worden versteld, zodat ik met mijn benen omhoog kan zitten. Dit is echt nodig, omdat mijn bloedsomloop heel slecht is. Zodra ik mijn benen een paar minuten naar beneden laat hangen, worden ze paars en daarna gaan ze ongelooflijk veel pijn doen. De voetplaten gebruik ik eigenlijk nooit, omdat ik dan steeds bij ieder stoepje, hobbeltje of richeltje dat ik tegen kom een pijnscheut krijg en dat niet fijn.   

 Rosltoel (6)Rosltoel (5)

De rolstoel kan op twee manieren vervoerd worden. Ik kan hem scharnierend invouwen, met de banden tegen elkaar aan zeg maar. Maar ik kan er ook voor kiezen om de wielen er af te halen en de rugleuning neer te klappen. Zowel de wielen als de beensteunen kunnen er met één klik afgehaald worden.

In eerste instantie hebben we gezocht naar een vastframe rolstoel. Deze zijn heel stabiel en licht in hun rijgedrag. Alleen kwamen we er al snel achter dat deze niet bestaan in combinatie met de beensteunen die ik nodig heb. Of eigenlijk hadden we er wel eentje gevonden, maar die was echt heel lomp en bijna niet te vervoeren. De rolstoel die ik nu heb is wel een vouwrolstoel, maar kon met allerlei aanpassingen worden geleverd. Hierdoor heeft hij nagenoeg dezelfde eigenschappen als een vastframe stoel. Het verschil zit hem voornamelijk in de rugleuning. Die bestaat uit verschillende spanbanden en heeft een extra stabilisatiestang in de rug.

 

Rosltoel (3)

Aan de voorkant onder mijn zitting, zit een klein opbergvakje. Nog geen idee wat ik er in ga stoppen, maar dat komt van zelf wel. Het zitkussen is een ‘jay’ kussen. En de krukkenhouder zat ik er ook al op, die was ondertussen toch nog nageleverd. Verder weet ik even niet meer wat ik erover kan vertellen eigenlijk. Ik ben er in elk geval super blij mee. Nu kan ik weer vaker met mijn hondje naar buiten, even naar de brievenbus of naar de apotheek en huisarts. Mijn scootmobiel ga ik voor de langere stukken gebruiken. Bijvoorbeeld voor naar de supermarkt of mijn moestuintje of om bij iemand op bezoek te gaan.

O ja, ik zal de titel nog even uitleggen! De meneer die de rolstoel kwam brengen, heeft ook de instellingen allemaal voor me goed gezet. De zitting, rugleuning en beensteunen. We waren een beetje melig, omdat ik tijdens het instellen in de stoel moest zitten om te voelen wat ik de fijnste houding vond. Tja, en daar ben ik echt heel slecht in. Want ik zeg eerst nee, dan ja, dan toch maar terug en dan doe maar, en dan ik weet het niet zeker en dan toch maar wat zus en zo…

Rosltoel (8)

Met de beensteunen was het helemaal lastig. Want mijn benen zaten uiteraard in de weg als hij iets wilde verstellen. En ik kan niet tig keer opstaan en weer gaan zitten, dus ik zei, ik vouw mijn been wel even omhoog. Zo stijf en stug als ik in mijn rug ben, in mijn heupen ben ik op een bepaalde manier nog aardig soepel. En door mijn hersenschudding heb ik heel veel geslapen en alleen maar op bed gelegen, waardoor mijn spieren veel rust hebben gekregen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel!

Toen hij met de eerste beensteun klaar was, wilde hij de tweede beensteun ongeveer hetzelfde instellen. En dus ging ook mijn andere been in de vouwstand. Waarop ik toch wel in een wat genante houding zat ten opzichte van de meneer zeg maar. Ik zei wat giechelig dat ik blij was dat ik geen kort rokje aan had. Toen zegt ie:”je lijkt nu net een Buddha en met je beenwarmers aan een echte Dolly Dot Buddha!

Na de gezellige en iet wat melige passing, moest ik wat formulieren ondertekenen en kreeg ik nog een boekje en zo. En nu zit ik te denken,… Zal ik mijn rolstoel nu Dolly of Buddha gaan noemen?

Tot zover mijn avontuur van vandaag,

Lieve groetjes
Sanne!
Logo     

4 gedachten over “Rolstoel voor een Buddha?”

  1. zo blij voor je dat de rolstoel er nu ook is en heerlijk zo’n meneer die gelijk alles goed afstelt en nog humor heeft ook, heel veel geluk ermee en veilige kilometers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *